De balansen van de Europese grootbanken zijn nog steeds ongezond en de nieuwe regels eigenlijk te soepel om een nieuwe crisis te voorkomen. Deutsche Bank schrijft ondertussen rode cijfers mede vanwege alle boetes en schikkingen. Arne Petimezas van AFS praat je bij.
1. Europese grootbanken hebben nog steeds enorme gaten in de balans volgens een studie die is uitgevoerd door adviseurs van de Europese financiële waakhond ESRB.
Volgens de studie zouden 108 beursgenoteerde Europese banken in totaal 767 miljard euro aan kapitaal moeten ophalen om een balans te krijgen die sterk genoeg is om een systeemcrisis zoals die van 2008 te kunnen overleven.
De adviseurs zijn er bij hun onderzoek van uitgegaan dat banken een solvabiliteitsratio (eigen vermogen gedeeld door balanstotaal) van 7 procent moeten hebben. Dat is meer dan het dubbele van het minimum van 3 procent die onder de Basel III regelgeving geldt.
De ESRB is een Europees orgaan dat waakt over de stabiliteit van financiële markten en het bankwezen. ECB-president Mario Draghi is voorzitter van de ESRB. Markten zullen met een schuin oog naar de resultaten van studies als die van de ESRB kijken als de ECB eind dit jaar de resultaten van het boekenonderzoek en de stress test naar het Europese bankwezen bekendmaakt.
2. Ook oud AFM-voorzitter Hans Hoogervoorst vindt de solvabiliteitseis van 3 procent te laag. Hoogervorst zei afgelopen wekend tegen Buitenhof dat de ratio boven de 5 procent moet komen te liggen. Afgelopen zomer schreef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat voor systeemrelevante banken een solvabiliteitseis van 4 procent zou moeten gelden.
3. Deutsche Bank heeft op zondag onverwacht een miljardenverlies onthuld en is daardoor in de rode cijfers gebleven. Over het vierde kwartaal van 2013 leed de grootbank een verlies voor belasting van 1,15 miljard euro vanwege juridische kosten, herstructureringslasten en kredietverliezen.
In het vierde kwartaal van 2012 bedroeg het verlies voor belasting zelfs 2,6 miljard euro. Deutsche Bank heeft de afgelopen tijd onder meer boetes gekregen vanwege de liborfraude. Daarnaast was er een schikking met Amerikaanse autoriteiten voor gesjoemel met hypotheekobligaties. Ook is Deutsche Bank verwikkeld in het schandaal rond de Italiaanse probleembank Monte Dei Paschi. Evenals veel andere banken kampte Deutsche afgelopen kwartaal met lagere omzetten bij de obligatiedivisie.
4. Als het aan de Franse minister van Industrie Arnaud Montebourg ligt, gaat de ECB ingrijpen om de appreciatie van de euro tegen te gaan. Montebourg zei afgelopen weekend dat de ECB niet mag toestaan dat de euro “excessief” apprecieert, d.w.z. veel te duur wordt ten opzichte van onder andere de dollar. Franse politici hebben de ECB vaker opgeroepen om in te grijpen om de euro te verzwakken. De uitlatingen van Franse politici over de euro zijn niet verrassend. De euro is namelijk te hard voor Frankrijk en de meeste andere eurolidstaten wat de export schaadt.
5. Hadjememaar: volgens RBS-topman Jan de Ruiter had de nationalisatie van SNS Reaal voorkomen kunnen worden. De Ruiter zei tegen de Telegraaf dat de reddingsconstructie met CVC Capital op het moment van de nationalisatie onvoldoende was uitgewerkt, maar “meer tijd had een andere oplossing misschien mogelijk gemaakt.”
6. Pact met de duivel? De Italiaanse politcus Matteo Renzi, de 37 jaar oude leider van de centrum-linkse PD en rising star in de Italiaanse politiek, lijkt het met Silvio Berlusconi eens te zijn over de hervorming van Italië's achterhaalde kiesstelsel. Zouden Renzi en Berlusconi een akkoord sluiten, dan zou dat wel eens het einde van de regering van premier Letta kunnen inluiden.
7. Retailbeleggers kunnen volgens de Spaanse krant Expansion binnenkort kunnen gaan beleggen in giftige activa van de Spaanse bad bank Sareb. Retailbeleggers zouden zodoende moeten kunnen profiteren van het verwachte herstel van de Spaanse economie.
Veel professionele partijen zijn retailbeleggers al voor gegaan in het afstruinen van de Spaanse markt om activa voor een prikke in de ramsje te kopen. Al voor Draghi’s belofte uit de zomer van 2012 om de euro te redden waren zogenoemde vulture funds (lijkenpikkers) al actief in Spanje.
8. De handelsweek is vanochtend rustig begonnen omdat Wall Street dichtblijft vanwege een feestdag. Europese beurzen kleuren licht rood in afwachting van het losbarsten van het cijferseizoen. Handelaren zijn daarnaast in afwachting van Europese en Amerikaanse macrocijfers. De Europese inkoopmanagersindexen uit januari moeten aantonen of het economisch herstel doorzet. Handelaren willen daarnaast bevestiging of het tegenvallende Amerikaanse banenrapport een uitbijter was of een voorbode voor meer tegenvallend economisch nieuws.
9. De koers van Air France-KLM maakt vanochtend een duikvlucht nadat UBS het fonds heeft toegevoegd aan de lijst van minst favoriete aandelen.
10.De Franse president François Hollande, president van het sukkelende Frankrijk, op bezoek bij die andere zwakke broeder in de eurozne: Nederland.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl